Meer laden...

Uitgelicht

Informatie over Utrecht

Wil jij graag weten wat er gebeurt in Utrecht? Dan ben je hier, op deze pagina, helemaal op de juiste plek. Je leest hier namelijk dagelijks het nieuws uit deze provincie. Deze pagina wordt continu up-to-date gehouden. Jij blijft dus altijd goed op de hoogte van het nieuws uit Utrecht.

Utrecht is de kleinste provincie van ons land. Deze regio telt ruim één miljoen inwoners. Doorgaans wordt Utrecht als een onderdeel van de Randstad gezien. De provincie grenst aan Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland. Verder ligt Utrecht in de buurt van het Eemmeer.

De hoofdstad is Utrecht. Dit is ook gelijk de grootste stad van de gelijknamige provincie. Ooit was dit het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht. De tweede grootste stad is Amersfoort, daarna volgt Veenendaal. Deze provincie telt 26 gemeenten. Dit zijn onder meer de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest, Utrecht, Houten, IJsselstein, Loopik, Nieuwegein, Veenendaal, Vianen en Zeist.

De provincie is al een aantal keren uitgebreid. In 1970 met Oudewater en in 1989 met Woerden. In 2002 werd ook Vianen aan de provincie toegevoegd. Eerst behoorden deze drie plaatsen tot Zuid-Holland. In het noorden van de stad Utrecht liggen de bekende Loodrechtste plassen en de Vechtstreek.